Afdrukken

family 2073604 340

 

Maatregelen gericht op verminderde blootstelling aan electromagnetische straling worden hieronder vermeld. Eerst algemene maatregelen voor iedereen, daarna maatregelen speciaal gericht op jongeren.

 
Wat kunt u zelf doen? Welke maatregelen kunt u nemen om de stralingsbelasting te beperken?
 
Bron: https://sosstraling.nl/makkelijk-overdosis-beperken/
 
Er zijn veel eenvoudige en meestal gratis maatregelen, die  U zelf kunt treffen om uw overdosis straling te beperken.
 1. Zoals inzake hoogfrequente straling:
  Zet de wifi ’s zeker ‘s nachts uit en wanneer U deze niet nodig heeft en gebruik een modem met ECO-Wifi, waar U de Wifi-beschikbaarheid kunt instellen (pas op met standaardinstellingen bij updates…)
 2. Gebruik geen draadloze technieken, dus pc, laptop, tablet, gamecomputer, printers, luidsprekers, e.d. bij voorkeur “met een kabel”
 3. Gebruik geen draadloze DECT-telefoon of Babyfoon, maar liefst bekabeld of de “ECO-mode plus-versies”: deze geven veel minder straling.
 4. Leg Uw mobiel of smartphone niet onder Uw hoofdkussen en benut altijd een veilige afstand tot Uw lichaam bij gebruik of bewaren. Houd bij bellen tenminste 2,5 cm afstand van Uw oor: deze waarschuwing staat zelfs in de gebruiksaanwijzingen, maar niemand leest ze!
 5. Zet modems, routers niet op maximum zendvermogen
 6. Blijf op veilige afstand van zenders, Wifi-routers, e.d.
 7. Installeer géén slimme meters of andere M2M of IoT-toepassingen
 8. Zorg dat straling van Uw buren of de zendmast niet in Uw huis kan komen, te beginnen met Uw slaapplaats (scheelt meeste uren)
 9. Doe Uw boodschappen in winkels zonder Wifi
 10. Neem plaats in de Wifivrije gedeeltes van Openbaar Vervoer (hopelijk binnenkort)
 11. Check stralingsbronnen tijdens werk en reis. Vermijd de concentraties van “smartphones + smartphoneverslaafden”, want daar is de straling het hoogst.

Belangrijke stralingsbronnen zijn o.a.:


Aangezien ook laagfrequente straling bijdraagt aan de overdosis en gezondheidsklachten, melden we ook daartegen een aantal maatregelen:
 
 1. Zo min mogelijk apparatuur en elektraleidingen bij je bed (stralingsvrij slapen)
 2. Benut geaarde stopcontacten
 3. Gebruik geen stralingsrijke apparatuur, zoals inductie kooktoestel
 4. Houdt afstand van elektrische kabels en apparaten, ook van zonnepanelen (mits geplaatst in de juiste EHS-uitvoering en die wordt vrijwel nooit ongevraagd toegepast)
 5. Gebruik geen waterbed
 6. Gebruik geen electrische deken

Maatregelen die jongeren kunnen nemen

photograph 1020131 340

 

Tips voor het gebruik van je mobiele telefoon. Deze tips zijn ontleend aan informatie van de gemeente Watermaal-Bosvoorde in België. Bron: Brochure (een uitgave van het gemeentebestuur van Watermaal-Bosvoorde)

 

 

"11 eenvoudige voorzorgsmaatregelen zodat de GSM leuk blijft…"

 1. Beperk het gebruik van de GSM tot gesprekken die absoluut noodzakelijk zijn: je gezondheid is toch veel belangrijker dan een «kort gesprekje» dat even goed achterwege gelaten had kunnen worden, niet?
 2. Houd je gesprekken kort en bondig! Volgens sommige experts beperkt je je best tot 10 oproepen per dag, die niet langer dan 2 tot 3 minuten elk mogen duren.
 3. Stuur liever een SMS dan een «echte» conversatie te voeren: de straling is veel lager en duurt minder lang.
 4. Houd je GSM zo ver mogelijk van je lichaam vandaan: gebruik de speakerfunctie of telefoneer handenvrij, en niet met een bluetooth oortje (dat zelf ook elektromagnetische straling produceert).
 5. Houd minstens 1 meter afstand van iemand die telefoneert: je moet jezelf niet onnodig blootstellen…
 6. Nooit in een afgesloten ruimte: vermijd bellen in de wagen, in de bus, de lift, ondergronds of in een kelder, ...: de straling is hier zoveel sterker, en bovendien «genieten» anderen ook met jou mee.
 7. Beweeg niet wanneer je telefoneert: je GSM zoekt steeds naar de beste antenne en wanneer je rondwandelt, zendt hij meer straling uit.
 8. Denk aan je organen: wanneer je de GSM in je broekzak of hemdzakje steekt, of aan je riem vastmaakt, dan stel je je hart, lever, voortplantingsorganen, … onnodig en langdurig bloot aan straling.
 9. Telefoneer niet wanneer je een zwak signaal hebt: De GSM moet zich dan «forceren» (en meer straling uitzenden) om een goede verstaanbaarheid te garanderen. In het ideale geval geeft het scherm 4 ontvangststreepjes weer.
 10. Niet naast je bed! Als je slaapt, hoor je je GSM niet te laden naast je bed, en dus zeker niet naast je hoofd! Elektromagnetische velden slapen nooit en je slaap dreigt verstoord te raken.
 11. Gebruik wanneer mogelijk liever een vaste lijn: dat is nog eens een manier om je gezondheid te beschermen!