Blootstellingslimieten
Straling is energie die zich verplaatst door de ruimte of door materialen zonder dat er sprake is van direct contact. Wanneer deze energie uitgezonden wordt in de vorm van golven spreekt men van elektromagnetische straling.
Straling is van nature overal aanwezig maar sinds eind jaren ‘90 worden we in toenemende mate blootgesteld aan straling afkomstig van door de mens gemaakte stralingsbronnen.
Straling wordt onderverdeeld in twee soorten: niet-ioniserende straling (met lage energie) en ioniserende straling (met hoge energie).
Hieronder een overzicht van voorbeeld bronnen die niet-ioniserende (dagelijkse straling) en ioniserende straling afgeven.
De limieten die de ICNIRP in 1998 heeft opgesteld hanteerden als uitgangspunt dat een kunsthoofd gevuld met zout water in 6 minuten niet meer dan 1 °C mocht opwarmen. Het zgn. thermische effect.
Waarom geven deze limieten van de ICNIRP geen bescherming?
Voorbij gegaan werd, en wordt, aan het effect van straling op onze cellen, het biologische effect. Onze cellen communiceren via hele kleine elektrisch-magnetische signalen. Deze signalen worden wel degelijk verstoord wanneer deze blootgesteld worden aan straling en bij niveaus ver onder de door de ICNIRP uitgegeven stralingsrichtlijnen. Hiervan getuigen inmiddels duizenden onderzoeken, zie ook het Bioinitiative report.
Ook wordt in deze limieten geen rekening gehouden met het effect op kinderen, ouderen, of zieke/zwakke mensen.
(Bron https://ehtrust.org/questions-answered-french-cell-phone-data-release-phonegate/)
Zoals professor Paolo Vecchia (voorzitter van de ICNIRP van 2004 tot 2012) in 2008 zei over de blootstellingsrichtlijnen: “What they are not”: “They are not mandatory prescriptions for safety”, “They are not the ‘last word’ on the issue”, en “They are not defensive walls for industry or others”.
Samenvattend kan men dus concluderen dat deze door de ICNIRP vastgestelde limieten geen enkele garantie bieden. Luister ook naar wat Dr. Martin Pall zegt over de ICNIRP richtlijnen in deze video, vanaf 04m55s tot 06m38s.
Nederland hanteert de hoogste blootstellingslimieten ter wereld en heeft ook nog eens de hoogste zendmastdichtheid van de wereld. Zendmastdichtheid is het aantal zendmasten per km². Op onderstaande kaart van Europa (Bron: https://wigle.net/) zijn de draadloze communicatie netwerken in beeld gebracht. De dichtheid (zendmasten/wifi) varieert van paars (laag) via rood (gemiddeld) naar geel (hoog). Nederland springt er duidelijk uit.
Lezing over stralingslimieten voor de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne (NVS)
In een artikel, geschreven door drs. Alja Hoeksema, wordt de vraag gesteld of de ICNIRP (International Commission on Non Ionising Radiation Protection) richtlijnen wel voldoen aan de vereisten voor adequate stralingsbescherming. (1)
De conclusie die aan het eind van dit helder geschreven artikel getrokken wordt, is dat het uitdragen van de ICNIRP limieten zoals de Nederlandse overheid doet, onvoldoende invulling is van stralingsbescherming.
Dit heeft tot gevolg dat de Nederlandse bevolking niet voldoende beschermd wordt tegen deze vorm van NIS (Niet- Ioniserende Straling), dat het recht van de zwakste niet voldoende beschermd wordt en dat er dus mensenlevens op het spel kunnen staan.
Dit is vanuit de visie van adequate stralingsbescherming moreel onacceptabel.
Voor het volledige artikel zie deze link.
(1) Dit artikel is een bewerking van een lezing die mw. Hoeksema in 2021 gehouden heeft voor de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne (NVS).